Lehet, hogy kicsit elsietem a dologokat, de nekem most szilveszterezni van kedvem.... hát, akkor én kikerülöm a karácsonyt, ugrok egy nagyot, és ime: itt az én lencsefőzelék receptem!
Nem éppen hagyományos, cserébe viszont isteni finom, és diétás is. Ötlet a tévéből. Ja, és nem teszem a GAZDAG-ot idézőjelbe! :)))
Gazdag lencsefőzelék
1 zacskó vörös lencse, vagy zöld, esetleg a hagyományos barna
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 fehérrépa
1 sárgarépa
só, bors
1- 1,5 dl joghurt
1 tk mustár
babérlevél
2- 3 ek olivaolaj és szőlőmagolaj
Én személy szerint vörös lencsét használtam, de a másik kettővel is tökéletesen elkészíthető az étel. A hagyományosat érdemes beáztatni egy napra, hogy hamarabb megpuhuljon majd, és kevesebbet kelljen főzni.
Az apróra vágott vöröshagymát feltettem pirulni az olivaolaj és szőlőmagolaj keverékén. Új mániám a szőlőmag olaj. Ha lesz időm, akkor erről biztos beszámolok!
A vékonyan felszeletelt fokhagymát is hozzáadom a piruló hagymához, és egy percig együtt pirítom őket. Felkockázom apróra a fehérrépát, és amikor már érzem a fokhagyma illatát, akkor hozzádobom ezt is. Ez elpirulgathat addig, amíg a sárgarépát is felkockázom. Ha kész, akkor ezt is a többi zöldséghez adom. Két perc után jöhet a lencse. Ha nem áztattam előtte, akkor hagyom, hogy átmelegedjen az olajon, ha áztattam, akkor egyből felöntöm egy kis zöldségalaplével, füstölt alaplével, ki hogyan szereti. Én a füstölttel kevésbé vagyok kibékülve, úgyhogy házi vegetából készült zöldségalaplével öntöttem fel, de csak annyira, hogy éppen, hogy ellepje. Mint valami rizottóra úgy figyelek rá: amikor nagyjából elfőtte a levét, akkor hozzápótolok. Sóztam, borsoztam, hozzádobtam egy kisebb babérlevelet és szépen vártam, hogy megpuhuljon a lencse. Ez körülbelül 30- 40 percet vesz igénybe a hagyományos lencsénél, a vörösnél 20 perc alatt megvan.
Ha megpuhult a lencse, akkor egyharmadát kiveszem, leturmixolom, és visszaöntöm a fazékba. Nincs rántás, nincs liszt, csak a finom, tápanyagdús zöldségek! Nyammmm!!!! Beleöntöm a joghurtba a mustárt, majd ezt is a főzelékhez öntöm és jól elkeverem. Megvárom, amíg felforr és már kész is! Bármilyen sülttel isteni!
Jó étvágyat hozzá!