Sokféle kenyérreceptet kipróbáltam már. Egyik jobb lett mint a másik! Azt az iróniát, amit most ki szeretnék fejezni nehéz átadni!!! Katasztrófa követett katasztrófát!
Mígnem egy kedves dietetikus ismerősöm meg nem ajándékozott ezzel a recepttel. És ez tényleg egy ajándék volt számomra! Azóta minden héten megsütöm, jó ideje. Nem mondom, hogy a legizgalmasabb szórakozás hétről hétre ugyan azt sütni, de legalább nincs kockázat, nagyon gyorsan megy és isteni az íze! Tényleg!
Levegős, nem az a fajta, amivel agyon lehet ütni valakit. Hangsúlyozom, hogy nem az én találmányom, kisebb változtatásokat eszközöltem csupán a recepten. Azért osztom meg, mert egyrészt megígértem többeknek, másrészt pedig, hogy ne a saját kárukon tanuljanak a kezdő lisztérzékenyek!
A benne szereplő anyagok különlegesnek tűnhetnek, de azt gondolom, hogy egy lisztérzékeny háztartás nélkülözhetetlen kellékei. Az egyik ilyen a szőlőmagolaj, amely a dietetikusom szerint a vastagbélre rendkívül jó hatással van. Méregtelenít, visszaépít, (idézem) tonizál. :) Ránk fér, lássuk be!
A másik az amaránt. És itt a másik nagy titok! Minden élesztővel készült ételbe érdemes rakni minimum pár kanállal. Csodákat művel a tésztával! Levegőssé, könnyűvé teszi! Ezt a trükköt a Diétaabcben dolgozó hölgyektől tanultam. Köszönet érte ezúttal is!
Gluténmentes kenyér- extra egészségesen, szőlőmagolajjal
30 dkg Schar MixB
15 g friss élesztő
10 g szőlőmagolaj
3 dkg pattogtatott amaránt
400 ml langyos víz
1 tk só
A recept leírása rövid lesz! A hozzávalókat, a folyékonyakkal kezdve egy tálba tesszük, aztán robotgéppel összedolgozzuk. Nem lesz egy szép látvány, de esetünkben a végeredmény a lényeg!
40 perc langyos, párás helyen való kelesztés után már mehet is a 220 fokra előmelegített sütőbe. (Nem vagyok egy nagy kertész, de az orchideáik valamiért szeretnek. Az egyik amelyik éppen szinte felrobban a rengeteg virágtól bekéreckedett a képbe.)
18 percig 220 fokos, majd 15 percig 180 fokos sütőben sütjük. Szép, laza szerkezetű kenyeret kapunk.
Nem csalás, nem ámítás ez egy cukormentes és laktózmentes recept!
A sütési idő letelte előtt 5 perccel szőlőmagolajjal megkenegethetjük a tetejét, hogy szép piros és ropogós legyen!
Ha valaki a nagyon nagy szeleteket kedveli, és a még levegősebb tésztát, akkor érdemes 40 fokos sütőben keleszteni. Akkor jóval magasabb lesz a kenyér és nagyon laza levegős, de lukak azért nem lesznek benne, úgy mint a boltiban sokszor.
Aki tud ennél jobb és egészségesebb gluténmentes kenyeret, az szóljon! :)
Jó étvágyat hozzá!