2011.07.16.
12:59

Írta: Nérofo

Kapros zöldbabos raguleves

Ebben a melegben csak levest kíván a családom. Rengeteg raguleves van fent az interneten, meg is próbálkoztam már jónéhánnyal, de anyukám kapros zöldbabos levesét semmi nem tudja felülmúlni. Hiába, a hazai ízek!

A zöldbabnak is éppen szezonja van, mikor készítsük, ha nem most? Igaz, hogy ez egy meleg leves, de azért mégis ajánlom mindenkinek, aki úgy érzi, hogy már torkig van a különböző gyümölcslevesekkel. Hmm... nem is rossz ötlet, lehet, hogy holnapra gyülölcslevest csinálok. :) Véletlenül van egy nagyon jó receptem. :)

Kapros zöldbabos (pulyka)raguleves

1 fej hagyma

0,5 kg felkockázott husi (az én esetemben most éppen pulykamell, de disznóhússal szaftosabb, és szerintem finomabb is)

kevés olaj

3 ek liszt (valamilyen gluténmentes keverék vagy egyszerűen csak rizsliszt)

0,5 kg zöldbab

kb. 10 szem bors teatojásban

frissen őrölt bors, só, ételízesítő

szárított és friss kapor

5 db nagyobbacska répa

2 dl joghurt, vagy tejföl a habaráshoz (én most tejfölt használtam, de egy kevésbé savanykás joghurt, pl. Actívia is tökéletesen megfelel)

Egy fej hagymát nagyon apróra felkockázunk, és egy kevés olajon a felkockázott husival enyhén átpirítjuk. Én jelen esetben nem a szokásos 7 literes leveses fazekamat használtam, hanem egy kisebbet, ami 4 literes. Ilyenkor nyáron jobb félni, mint megijedni alapon inkább kisebb mennyiséget csinálokmindenből. Ősszel, télen, illetve tavasszal érdemes a másfélszeres adagot készíteni.

Miután picit megpirult, rádobok egy evőkanál lisztet és azzal is pirítom fél percig. Hozzáadom a megtisztított, két centis darabokra vagdalt zöldbabot, és felöntöm vízzel. Hozzáadok két teás kanál sót, és a szemesborsot teatojásban. Gluténmentes ételízesítőt két teáskanállal szoktam hozzáadni- nálam ez helyettesíti a leveskockát. Tekerek rá frissen őrölt borsot, és megszórom szárított kaporral. A friss kaprot- a szára nélkül- összevágom apróra és azt is a leveshez adom. 

A répákat megpucolom és felkarikázva adom a leveshez. Miután megpuhult a hús, biztos lehetek benne, hogy a zöldségek is elkészültek. A friss zöldbab mindig nehezebben fő meg, ezért ezt nem árt ellenőrizni mielőtt késznek nyilvánítjuk az ételt.

Utolsó lépésként elkészítem a habarást: két deci tejfölt és két evőkanál lisztet keverek csomómentesre kézi habverő segítségével. Érdemes a forró levesből hozzátenni jócskán, így ha hozzáöntjük a leveshez nem fog csomósodni. Miután beletettük a habarást a levesbe, érdemes jó alaposan kiforralni. A nagymamám mondja mindig, hogy úgy nem romlik meg olyan hamar az étel. És a nagyim már csak tudja. Sündörög pár éve a konyha körül. :)

Lehet bele levesbetétként csipetkét szaggatni, de ilyenkor nyáron ezt nem ajánlanám. Így ahogy van, tökéletes étel. Nem is kell más hozzá csak egy jó kukoricás prósza második fogásként! Variációk szintén itt, hamarosan. 

 

 Jó étvágyat hozzá!  

 

Szólj hozzá!

Címkék: leves zöldbab gluténmentes kapor

A bejegyzés trackback címe:

https://dietablog.blog.hu/api/trackback/id/tr753072049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása