A tél végével rendszerint megijedek, hogy elfogynak a téli szezon élelmiszerei, annak ellenére, hogy én alig főztem belőlük valamit. Most is ez jött rám, úgyhogy gyorsan elkészítettem a kedvenc savanyú káposztás levesemet. A savanyú káposzta számomra téli étel, bárki próbál is meggyőzni az ellenkezőjéről.
Ez az étel tartalmas, nagyon finom, és ami a lényeg: nagyon diétás. :)
Savanyú káposztás leves húsgombóccal
0,5 kg savanyú káposzta
0,5 kg darált hús
1 nagyobb zellergumó
1-2 sárgarépa, karikára vágva
tojás
vöröshagyma
fokhagyma
só, bors, pirospaprika, babérlevél
Először a gombócot készítjük el. Én pulykahúst használtam hozzá ezúttal, a diéta jegyében. Ehhez hozzátettem a fél, lereszelt (almareszelőn) zellergumót, egy tojást, sót, borsot, és a pirospaprikát. Összegyúrtam, és golflabda nagyságú gombócokat készítettem. Forrásban lévő vízbe dobtam, és félig megfőztem őket. Ekkor hozzá tettem a savanyú káposztát, a zellergumó másik felét szintén lereszelve, illetve a répát felkarikázva. A káposztát nem mostam ki és a levét is félretettem, hogy utólag savanyíthassak a levesen, ha nem elég ízes. Sóztam, borsoztam, és ekkor tettem bele a babérlevelet is. Így főztem készre. Nem kell sűríteni, mert a káposztától és zellertől tökéletes lesz az állaga, a gombócban lévő pirospaprikától pedig szép lesz a színe.
Egy ízletes, magyaros ízvilágú és színű ételt kapunk, rendkívül alacsony szénhidráttartalommal, rengeteg vitaminnal és értékes fehérjével.
Jó étvágyat!