2013.12.18.
10:35

Írta: Nérofo

Karácsonyi készülődés

Anyukaként kötelességem élményeket teremteni a gyermekeim számára. 

Szülőként mindannyiunknak tudatában kell lennünk annak, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy megérkezett az a "jóillatú kis csomag" az életünkbe, onnantól kezdve felelősek vagyunk érte. Persze, hogy ez jó érzés, de ugyanakkor óriási felelősség is. Én minden egyes alkalommal megijedek, amikor rájövök, hogy mekkora hatásom is van. Az én két szépséges, okos és szerelmetes gyermekem életét örökre befolyásolja, hogy én vagyok az anyjuk. A bátyám szokta mondogatni, hogy ha valami ellen, akkor a szüleink ellen felesleges harcolnunk. Mi vagyunk az isteneik, bármit is tettünk vagy fogunk tenni. 

Próbálok felnőni a feladathoz. Ez persze nem mindig egyszerű, néha kimegy a fejemből, hogy viselkedni kell, meg hogy már nem vagyok gyerek, hanem én vagyok a felnőtt. Ilyenkor igyekszem összekapni magam, gyorsan példát mutatni, valami izgalmas közös programot kitalálni, ami az épülésüket szolgálja.... no persze, nyilván semmi értelme a kapkodásnak, mert a hétköznapok számítanak igazán! Vagy mégsem? Nekem egy hétköznapi emlékem maradt csak a gyerekkoromból: amikor hazamentünk az oviból, suliból, akkor a szüleim mindig kinyitották a nappali ablakát és kiszellőztettek. (Jegyzet: ezentúl mindig azonnal szellőztetni, amikor hazamegyünk!)

Viszont a karácsony napi készülődés nagyon megmaradt bennem! Fa faragás, asztaldísz készítés, terítés, főzés, anyumnak kihullott a haja a rengeteg tennivalótól, a szisztematikus sorrend amiben pakolni kellett (!) a díszeket a karácsonyfára... 

Mi már elég korán elkezdtük a készülődést az ünnepekre. Valamikor novemberben kezdtük el díszíteni a lakást. Az "idősebb generáció" nagy felháborodására, hiszen ez még advent első vasárnapja előtt volt. Ismét bebizonyosodott, hogy nem vagyok elég szigorú- bár azt hiszem, hogy igen- mert engedtem a gyerekek unszolásának. Készültek a díszek is serényen, gyurmából, keményítőből, hungarocellből, stb. Tegnap volt a napja, hogy sikerült befejezni őket, tehát ráaplikálhattuk őket az adventi koszorúra.... nem mondom, hogy időben vagyunk, de a díszek sokáig készültek! :) Hiába, a jó munkához idő kell! 

Elvileg együtt ragasztgattuk, díszítettük volna a koszorút, de mivel a barkácsolásban remek keresztmami éppen meglátogatott bennünket, ezért átengedtem neki a ragasztgatást. Az én szerepem a további díszek felkutatása volt, amiből Emma lányom ízlésének megfelelően lassan elkezdett kirajzolódni a legfőbb karácsonyi asztaldísz. Csak azt hallottam, hogy "anya, menj és hozzál még szép dolgokat, gyöngyöket, szalagot, mindent, mindent!". 

Hát nem gyönyörű?! Szeretném felhívni mindenki figyelmét a figurák szempillájára! Csak az egy napig készült! 

Adventi koszorú.jpg

Ahogy látszik is én hoztam mindent, amit találtam. Nyaraláskor gyűjtött csigákat- igazából itt az a csoda, hogy ezek megmaradtak és nem törtek össze a nézegetés folyamán, szalagot, amit a földön találtam- ki tudja honnan van, hűtőmágnest, amiről leesett a mágnes, gyöngyöt, mécsest.

Bár tudnám, hogy majd 20 év múlva hogy fog rá visszaemlékezni... remélem sikerült jó emlékeket teremteni! 

Gyönyörű lett! Igaz!? 

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló lelkem gluténmentes

2013.10.23.
10:45

Írta: Nérofo

Lisztérzékeny nyaralás?

Egy ideje a következő évi nyaraláson gondolkozom. Igen, jól gondolod, hogy a 2014-esen .... Sajnos nem arról van szó, hogy az idei olyan jól sikerült, hogy alig várom a következőt, sőt... Szerintem már minden módszert kipróbáltam, amiről úgy gondoltam, hogy nekem is- vagy általában a lisztérzékenyeknek- nyaralás lesz a nyaralás... de persze javítsatok ki, ha tévedek! Megpróbáltam már egyszerűen csak kerülni a lisztes ételeket. Megpróbáltam egyezkedni a szálláshely tulajával az étkezéssel kapcsolatban- csúfos vége lett. Olyannyira, hogy következő évben inkább itthon is maradtunk. Megpróbáltam már az önellátást is, és halálra untam magam a folytonos szendvicsevéstől. Hiába, nem ehhez vagyok hozzászokva.

De! Jövőre mást tervezek! Egyrészt elegem van a "tespedős- punnyadós féle" nyaralásokból, másrészt nem vagyok hajlandó a nyaralás egész ideje alatt a kajáláson gondolkodni. Azért mert lisztérzékeny vagyok nekem nem jár egy hét pihenés? Határozottan úgy érzem, hogy ez nem így van! Egész évben dolgozom, főzök, mosok, gyereket nevelek. 

Keresgélés közben találtam egy weboldalt, ami megoldhatja a problémámat. Sőt, ahogy elnézem mindenkire gondoltak, akinek különleges (akár diétás) igényei vannak: lisztérzékenyekre, vegákra, cukorbetegekre, családosokra, egyedülállókra, idősekre, fiatalokra.... Érdemes megnézni a weboldalukat: http://www.travel2wild.com/ Kedvesek, aranyosak, segítőkészek az ügyfélszolgálaton! És magyarok! Ne ijesszen meg senkit az angol weboldal! Egyrészt hamarosan lesz nekik magyar is, másrészt ezennel ünnepélyesen megígérem, hogy segítek a nyelvi problémákkal küszködőknek addig is, amíg nem elérhető a magyar oldal. 

A következő évi nyaralásom nem fog botrányba fulladni! :)

2 komment

Címkék: gluténmentes

2013.10.08.
18:56

Írta: Nérofo

Könnyű nekem! Tényleg?!?!

A minap megint felhúztak! Lehet, hogy mostanában túl sokat idegeskedem, vagy túl vagyok pörögve... nem tudom! Pedig igazából bóknak is vehetném! Az történt, hogy egy munkahelyi rendezvényen találkoztam valakivel, aki megdicsérte az alakomat. Persze szó szót követett, illetve nem ettem a résztvevőknek szánt pogácsákból, mire persze hamar kiderült, hogy lisztérzékeny vagyok. És akkor itt következett az a mondat, amit bár százszor hallottam ugyan, valahogy most mégis kicsit érzékenyen érintett: ja, akkor neked könnyű vékonynak maradni!!!!

Hát, kérem nekem tényleg könnyű! Lisztérzékeny vagyok, de az esetek túlnyomó részében a pohár félig tele van!

És talán nem ezen múlik minden? DE IGEN! Ezen múlik minden. Én így is tudok jókat enni és inni! Megsütöm, megfőzöm magamnak, amit nagyon megkívánok. Lehet, hogy beletelik egy kis időbe, mire kikísérletezek egy egy receptet, de nem adom fel! Ha nagyon nem jön össze, akkor maximum bemegyek egy erre szakosodott étterembe, vagy cukrászdába és megveszem! De most tényleg! Tudjátok, hogy hány paleo, diétás, nyers étterem és cukrászda nyílt az utóbbi időben Budapesten? Hány olyan webáruház van, ahol házhoz lehet rendelni a legjobb sütiket akár vidékre is? Rengeteg! Nem kell sokat utána járni és mindent meg lehet szerezni még akkor is, ha valakinek nincs kedve főzőcskézni! Esetleg annak, aki nem folytat lisztmentes diétát nincs meg a lehetősége arra, hogy megvegye ugyan ezeket a termékeket?

Ha valaki nem talál megfelelő éttermet, receptet, cukrászdát, webáruházat kérdezzen bátran- szívesen segítek! :) Együtt kinyomozzuk! 

Szóval valóban szerencsés vagyok, de nem azért mert lisztérzékeny vagyok, hanem azért mert van kitartásom, optimizmusom, életszeretetem ahhoz, hogy lisztérzékenyen is élvezzem az életet! 

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló élet lelkem gluténmentes