2013.03.23.
15:09

Írta: Nérofo

Tavaszi vagy nyári tekercs. Avagy garantáltan gluténmentes kínai kaja- VÉGRE!

Remélem, hogy azt mindenki tudja, hogy a lisztérzékenyeknek a kínai éttermek abszolút tabut jelentenek! Én ezt sokáig nem tudtam. Valamiért nem jutott el az agyamig, hogy ott mindenben van szójaszósz és hogy a szójaszószban búzaliszt található. És ha ez nem lenne elég a tavaszi tekercs réteslapból készül! És ki tudja, hogy mivel sűrítenek! A nátrium glutamat nem hangzik a világ legegészségesebb ételének! 

Mivel alapvetően a kínai kaja lehet egészséges, gluténmentes és rendkívül finom is, ezért úgy döntöttem, hogy megpróbálkozom vele! A választásom azért esett a tavaszi tekercsre, mert tudom, hogy az eredeti batyu, amibe csomagolják rizslisztből készül. Kínai vagy speciális élelmiszereket árusító boltokban vásárolható rengeteg féle méretű, alakú és mintázatú rizslap. Van kerek, négyszögletes és ezek mindenféle méretben elérhetőek. Van sima felületű, és van olyan, ami "anyagában kockás".  

Kipróbáltam már sokfélét, az én ízlésemnek leginkább a kisebb lapokból készült tekercsek jönnek be, így inkább ezeket szoktam vásárolni. Soha nem egy csomaggal!!! 

Most jövök rá, hogy amit ide fogok írni az leginkább kedvcsináló, nem is recept. Hiszen mindenkinek kicsit más az ízlése, másként jár az agya. Nekem sem sikerült még kétszer ugyan úgy elkészítenem! Leírom, hogy utoljára hogy csináltam, és remélem, hogy sokan kipróbálják majd! Sok a darabolás, de maga az elkészítés nem nagy dolog! Szóval hajrá!

Tavaszi vagy nyári tekercs

2 közepes méretű répa

20 dkg gomba

negyed fej káposzta

3 gerezd fokhagyma

fél kiló csirkemell

Tamari vagy gluténmentes szójaszósz

só, bors

mogyoró vagy wok olaj

kb. 20 rizslap

Hangsúlyozom, hogy ez csak egy alap, nyugodtan lehet cifrázni. Kerülhet bele vöröshagyma, cukkíni, bambuszrügy, kihagyható a hús, de akár a fűszerezésen is lehet egyet csavarni és csilivel megbolondítani. A hangulatunk és a szabadidőnk függvénye, hogy milyen alapanyagokat használunk! Van, aki elkészített rizstésztát is szokott hozzá keverni a töltelékhez, úgy is finom és még köret sem kell hozzá! 

A szeletelés és az aprítás tart a legtovább. A répát gyufaszál méretűre, a káposztát vékony laskákra, a gombát és a fokhagymát szeleteljük, a húst kisebb (kb. 2 * 0,5 cm) csíkokra vágjuk. 

A húst egy tálba tesszük, meglocsoljuk a tamarival és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a zöldségeket. 

Tamari_1.jpg

A wokban pár kanál olajat hevítünk. Amikor már jó forró az olaj rádobjuk a répát. Amikor már kezd a "keménységéből veszíteni" ráöntünk 2 evőkanál tamarit, kevés (!) sót és borsot. Ezzel hagyjuk párolódni két percig, majd kiszedjük a wokkból és jöhet a következő zöldség: a káposzta, majd a gomba. Ezekkel is ugyan így járunk el! A gombánál figyeljük arra, hogy jó forró legyen az olaj, amikor beletesszük, így meg tudjuk pirítani kissé! 

Sárgarépa wokban.jpg

A fokhagymát kb. harminc másodpercig pirítsuk egy kevés olajon. Amint elkezd érződni a jellegzetes, isteni illata egyből szedjük ki! Ezt nem szükséges fűszerezni sem. A visszamaradt olajban fogjuk megsütni a húst! 

A külön tálban félretett húsra tegyünk 2 evőkanál rizslisztet és alaposan keverjük össze. Ezek után mehet a forró olajba. Alaposan körülpirítjuk, majd felöntjük 1 dl erőleveslével (amelyet házi ételízesítővel készítettünk). Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. De vigyázat, a tamari, ahogy a szójaszósz is, meglehetősen sós! Miután elfőtte a levét    rövid pirítás után kész is! Ne süssűk túl, mert akkor kiszárad! 

Az összes megsütött alapanyagot összekeverjük! Ezzel a töltelékkel fogjuk megtölteni a rizslapokat! 

Tavaszi tekercs előkészületek.jpg

A rizslapok megvásárolt állapotukban kemények, törnek. Nehéz elképzelni, hogy bármi ehető kaja elkészíthető belőlük. Pedig igen, csak ismerni kell a titkukat! Egy nagyobb lapos edényben langyos vizet készítünk magunk elé, minimum akkorát, mint amekkorák a rizslapjaink. Én egy tepsit szoktam használni. Ebbe az edénybe fogjuk egyesével beáztatni a rizslapokat. A menetrend a következő: a rizslapot beáztatjuk, majd amikor hajlékonnyá vált (kb. 30 másodperc) kiszedjük a tepsiből egy tányérra. A lap közepére (ha nagyobb a lapunk akkor az aljára) 2 evőkanál tölteléket teszünk, majd ráhajtogatjuk a lapot. Elvileg valami boríték-szerűséget hajtunk, azaz: behajtjuk az alját, majd a két oldalát, majd felfelé összegöngyöljük! Egy hosszúkás hengert kapunk, ha jól csináltuk. Az enyémek (megmértem) átlagosan 3 cm átmérőjűek és 8 cm hosszúak. :)

Fantasztikus anyagról van szó, ahogy ráhajtjuk a széleket egymásra egyből elkezd tapadni. Esélytelen, hogy egy összehajtott tekercset kihajtogatunk! Az első kettő nem lesz szép, de aztán gyorsan bele lehet jönni! Nekem rendszerint az utolsó öt darab lesz kifogástalan.  Attól nem kell félni, hogy a lap szakad, a víztől nyúlóssá, rugalmassá válik, viszonylag könnyű vele dolgozni. 

Ha nyári tekercset terveztünk készíteni, akkor kész is vagyunk!

Ha tavaszi tekercsre vágyunk, akkor kevés olajon körbepirítjuk a tekercseket! Nincs szükség bő olajban sütésre, egy kevés olaj felhasználásával is finom ropogósak lesznek! 

Én általában magában eszem, a páromnak és a gyerekeknek viszont rizzsel és mártogatós szósszal tálalom! 

A mártogatós egy kevés szójaszószból és mézből áll, amit alaposan összekeverek, páromnak kevés csilivel megbolondítok, majd kicsi tálkába teszem! Mindhárom gyerek imád mártogatni, tuti leköti őket! :)

Próbáljátok ki és ha kérhetem osszátok meg velem a ti változatotokat is! Előre is köszi! 

Jó étvágyat hozzá! 

2 komment

Címkék: gluténmentes

A bejegyzés trackback címe:

https://dietablog.blog.hu/api/trackback/id/tr405164093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilvi MT. · http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=358777100822412553#overview/src=dashboard 2013.05.18. 15:11:39

Szia!
Jol hangzik a tavaszi tekercsed! Itt külföldön, van egy változata a NEMS, ebben üvegtészta van és minden féle zöldség ízlés szerint! Nem szoktam sokat variàlni vele: üvegtészta beáztat, addig csirkemell, beàzatatott, szàritott- feketegomba ledaràl,sàrgarépa lereszel, a lecsepegtetett üvegtésztàt is ledaràlom! összekeverek mindent szojaszosszal én simàt hasznàlok, nincs gluténérzékeny a csalàdban. Ezt a keveréket töltöm a rizslapba. Nah itt volt egy kis gondom, mivel sutésnél ugye szeretnek összeragadni a tekercsek, de ràjöttem, ha elözö nap készitem és rendesen megszàrad a tekercs, màr szebben viselkednek. Jah közben a papirtörlö is hozzà ragadt kiszedés utàn, igy elöbb sütöpapirra, kis hülés utàn papirtörlön csepegtetetm le a zsiradékot! Igaz ezt bö olajban kell sütni, tepsiben még nem probàltam, de érik a dolog!:)Nouc-mam (nyoknàm) szósszal fogyasztjuk és kinai sült tésztàval!:)
üdv: Szilvi
bocsi az ékezetek miatt francia a billentyüzetem :)

Nérofo 2013.05.29. 11:56:20

Szia Szilvi!
Köszönöm a tippeket, nagyon szupernek hangzik, még a héten kipróbálom! :)
Üdv,
Nérofo
süti beállítások módosítása