2012.04.14.
15:11

Írta: Nérofo

A legjobb gluténmentes kenyér- szőlőmagolajjal

Sokféle kenyérreceptet kipróbáltam már. Egyik jobb lett mint a másik! Azt az iróniát, amit most ki szeretnék fejezni nehéz átadni!!! Katasztrófa követett katasztrófát!

Mígnem egy kedves dietetikus ismerősöm meg nem ajándékozott ezzel a recepttel. És ez tényleg egy ajándék volt számomra! Azóta minden héten megsütöm, jó ideje. Nem mondom, hogy a legizgalmasabb szórakozás hétről hétre ugyan azt sütni, de legalább nincs kockázat, nagyon gyorsan megy és isteni az íze! Tényleg!

Levegős, nem az a fajta, amivel agyon lehet ütni valakit. Hangsúlyozom, hogy nem az én találmányom, kisebb változtatásokat eszközöltem csupán a recepten. Azért osztom meg, mert egyrészt megígértem többeknek, másrészt pedig, hogy ne a saját kárukon tanuljanak a kezdő lisztérzékenyek!

A benne szereplő anyagok különlegesnek tűnhetnek, de azt gondolom, hogy egy lisztérzékeny háztartás nélkülözhetetlen kellékei. Az egyik ilyen a szőlőmagolaj, amely a dietetikusom szerint a vastagbélre rendkívül jó hatással van. Méregtelenít, visszaépít, (idézem) tonizál. :) Ránk fér, lássuk be!

A másik az amaránt. És itt a másik nagy titok! Minden élesztővel készült ételbe érdemes rakni minimum pár kanállal. Csodákat művel a tésztával! Levegőssé, könnyűvé teszi! Ezt a trükköt a Diétaabcben dolgozó hölgyektől tanultam. Köszönet érte ezúttal is!

Gluténmentes kenyér- extra egészségesen, szőlőmagolajjal

30 dkg Schar MixB

15 g friss élesztő

10 g szőlőmagolaj

3 dkg pattogtatott amaránt

400 ml langyos víz

1 tk só

A recept leírása rövid lesz! A hozzávalókat, a folyékonyakkal kezdve egy tálba tesszük, aztán robotgéppel összedolgozzuk. Nem lesz egy szép látvány, de esetünkben a végeredmény a lényeg!

40 perc langyos, párás helyen való kelesztés után már mehet is a 220 fokra előmelegített sütőbe. (Nem vagyok egy nagy kertész, de az orchideáik valamiért szeretnek. Az egyik amelyik éppen szinte felrobban a rengeteg virágtól bekéreckedett a képbe.)

18 percig 220 fokos, majd 15 percig 180 fokos sütőben sütjük. Szép, laza szerkezetű kenyeret kapunk.

Nem csalás, nem ámítás ez egy cukormentes és laktózmentes recept!

A sütési idő letelte előtt 5 perccel szőlőmagolajjal megkenegethetjük a tetejét, hogy szép piros és ropogós legyen!

Ha valaki a nagyon nagy szeleteket kedveli, és a még levegősebb tésztát, akkor érdemes 40 fokos sütőben keleszteni. Akkor jóval magasabb lesz a kenyér és nagyon laza levegős, de lukak azért nem lesznek benne, úgy mint a boltiban sokszor.

Aki tud ennél jobb és egészségesebb gluténmentes kenyeret, az szóljon! :)

Jó étvágyat hozzá!

 

21 komment

Címkék: gluténmentes

A bejegyzés trackback címe:

http://dietablog.blog.hu/api/trackback/id/tr274427778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.27. 00:15:08

Szia! A fiamról most derült ki, hogy gluténérzékeny.
Szeretnék gépben sütni neki kenyeret, ez a recept jó oda is, vagy változtatni kell?
A GM kenyér tésztája folyósabb kelesztés előtt?
Egy receptet próbáltam, de az igen folyós tészta lett, ezért sűrítettem olyanra, mint a rendeset. De így meg elég tömör lett a kenyér.
Viszont meglepően finom!
Segítenél? Köszi

Nérofó 2012.07.27. 07:11:58

Szia!

Húú, hát ez nem annyira folyós tészta. Ezt még nem sütöttem gépben, de normál olajjal olyan sokat használtam a gépemet, hogy tönkrement. Érdemes megpróbálni. Majd, ha sikerül, akkor számolj be. Ott a kelesztést és keverést a gép végzi, szóval, ha eleinte folyósa a tészta, akkor sem fogod észrevenni. :)
Üdv, N

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.27. 07:41:26

@Nérofó: Pár nap és megsütöm, ma megveszem a hozzávalókat, ami nincs itthon!
Gondolom, akkor a másik recept volt rossz:-) Én beleszoktam nézni a gépbe a keverés után, hogy jó-e a tészta, ezért láttam azt a folyós masszát.

Nérofó 2012.07.27. 07:44:00

Igazából gluténmentes liszteknél csalós az első, sütés előtti állag! Nem mindig mond el bármit is a végeredményről sajnos! Majd meglátod, hogy olyan fura dolgokat képesek ezek a lisztek a másikhoz képest produkálni. Teljesen mások, és ráadásul egymástól is különböznek.
Ez egy nagyon más főzési technika, de gyorsan meg lehet tanulni. A legfontosabb, főleg egy fiú gyereknél egy finom, viszonylag olcsó kenyér! :)
Üdv,
N

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.29. 15:18:03

@Nérofó: Hát kipróbáltam, az már biztos, hogy a géphez nem jók ezek az arányok.
Azt gondolom, hogy több liszt kell bele, mert sütés közben összeesett.

Nérofó 2012.07.29. 18:18:38

@Gilda66: De sajnálom! Megnéztem a csomagolást, és van rajta egy recept. Próbáld ki azt. Mi kenyérsütő géppel elég sokat csináltunk úgy. Csak ott nincs benne amaránt, ami egy nagyon szuper dolog, viszont több liszt van benne. Ha gondolod, akkor ide tudom neked írni. Szólj nyugodtan! Az amaránt nagyon jót tesz az emésztésnek, és nagyon kell vigyázni a rostmennyiségre lisztérzékenyeknél! Üdv, N

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.29. 20:25:26

@Nérofó: Alakul azért ez:-) Az első túl kemény, sok liszt...a második összeesett, kevés a liszt.
Majd csak belövöm az adagot:-)
Ez függ a géptől is, én azt tapasztaltam a másik kenyereknél.
Ha egyszer megtalálom, hogy milyen állagúnak kell lenni a kelesztés előtt, akkor nem lesz már gond.
De ez a mai is elfogy, ne aggódj! Finom, csak csúnya:-)
Egyébként kb 4-5 napja eszik a gyerek gluténmentesen, és már látni a javulást!

Nérofó 2012.07.29. 21:02:51

Neki milyen tünetei voltak?
Üdv,
N

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.29. 21:40:02

@Nérofó: Vashiányos volt, és a gyógyszert nem fogadta be a szervezete. Így kerültünk egy specialistához, aki a biztonság kedvéért megnézte a gluténszintet, sajnos nem lett jó az eredmény.
Fáradékony volt, keveset evett, kisebb hasmenés, és a kakija bűzlött (bocs, de ezt másképp nem tudom leírni).
Ja és sokkal többet volt beteg az utóbbi időben, és nehezebben is gyógyult meg.
De ezek csak így utólag tudatosultak bennem.
Már sokkal jobban eszik, erősebb is, és a másik 2 tünet is megszűnt.
A piciről még nem tudunk semmit, de ő is azt eszi, amit a nagy.
Úgy veszem észre, hogy neki is nagyon jót tesz.

Nérofó 2012.07.30. 13:05:51

Nem akarok tanácsokat adni, vagy ilyenek, de a rostmennyiségre nagyon figyelj! A lehető legtöbb amaránt, hajdina, rizsből is csak a barna, zöldség (borsó, bab) és gyümölcs legyen az étrendetekben. Én egy időben eléggé elhanyagoltam magam... meg is lett az eredménye! Ja és szőlőmagolaj! Visszaépíti a dolgokat és nagyon jót tesz a gyulladások esetén. Van egy hajdinás palacsinta receptem. Isteni! Majd felteszem. :)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.30. 22:38:32

@Nérofó: Minden tanácsot szívesen fogadok, és nagyon köszönök!
Eddig is csak barna rizst evett a gyerek, sok gyümölcsöt, zöldséget.
Szőlőmagolajat hol lehet venni?
A köles is jó? Azt nagyon szereti.

Nérofó 2012.07.31. 14:05:18

Bioboltokban! A Grapoila-t vegyétek, keressétek, mert az tényleg jó és mégis az a legolcsóbb! Ha nem találsz, akkor szerzek neked. Hol laktok?
Amúgy a köles is jó! :)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.31. 22:25:55

@Nérofó: Kaposvár közelében lakunk, de csütörtökön megyünk Fehérvárra, ott gondolom nagyobb lesz a választék.
Lesz nagy bevásárlás:-)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.08. 18:36:52

Köszönöm a receptet, annyit kellett módosítani a gépi sütéshez, hogy ugyanannyi vizet tettem, mint lisztet.
Isteni lett!
Glutánmentes programon sütöttem.

Nérofó 2012.08.08. 19:22:07

Nagyon ügyes vagy! Örülök, hogy jó lett. Ízlett a gyerekeknek? Sikerült szőlőmagolajat kapni? Melyik fajtát vetted?
Üdv,
N

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.08. 22:18:25

@Nérofó: Literes olajat vettem (francia) a bio boltban, ennek volt a legkedvezőbb az ára:-)
Naturganic a neve azt hiszem.
Az eladó szerint általában ezt viszik.
Persze biztos azok a méregdrágák jobbak, de hát...:-(
A gyerekek elől szerencsére eldugtam a kenyér felét, így maradt holnapra is. Szóval ízlett nekik!

Nérofó 2012.08.09. 07:25:50

Jaj, ez nagyon jó hír. Mármint, hogy ízlett nekik! :)
Az olajnál nézd meg a címkét, hogy mindenképpen hidegen sajtolt legyen! Az összes többi olaj tele van kőolajszármazékkal (hexan), még a napraforgóból is hidegen sajtoltat kéne venni igazából. Én nagy olaj mániákus vagyok, imádom a tökmagolajat is. :)
Üdv,
V

Tamás Hargitai 2013.01.30. 19:52:12

A pattogtatott amarántnak ilyennek kell lennie?
www.joegeszseget.hu/files/biorganik-pattogtatott-amarant.jpg
Vagy ezt még meg kell őrölni?

Nérofo 2013.01.31. 09:18:55

@Tamás Hargitai: Szia Tamás!
Igen, ez az. Olyan, mintha kis hungarocel golyócskák lennének! Nem kell megőrölni. Csak simán hozzá kell keverni. Jó trükk, minden más olyan péksütinél érdemes alkalmazni, ahol lazább állagot szeretnél elérni.
Ha még van kérdésed, akkor nyugodtan jelentkezz! És persze jó lenne, ha elmesélnéd, hogy hogy sikerült! :)
Üdv,
N

Tamás Hargitai 2013.01.31. 10:19:04

@Nérofo: Szia!
Köszönöm. Egyelőre az alapanyagokat kell beszerezzem. Nekem idegrendszeri panaszok miatt kellene elhagynom a gluténes termékeket (meg a tejet). Nem tudom sikerülni fog-e, mert mindkettőt nagyon szeretem. Majd meglátjuk...

Nérofo 2013.01.31. 10:37:09

Amint rájön az ember, hogy mennyivel jobban érzi magát glutén és tej nélkül már sokkal könnyebb! Sok kitartást kívánok! És ha segíthetek valamiben, akkor szóljon nyugodtan! Recept, lelőhely tippek, stb.
Üdv,
N