2011.12.19.
15:05

Írta: Nérofo

Ünnepi gluténmentes töltött káposzta, extra könnyen- gyorsan

Az egyik legküzdelmesebb receptem, de ugyanakkor minden ünnepen ezzel aratom a legnagyobb sikereket! Tapasztalt háziasszonyok szerint ez a legegyszerűbben készíthető káposzta recept, amivel találkoztak! 

Rettenetesen izgulok mindig, amikor készítem és ennek két oka van: aki már evett a töltött káposztámból, az készül rá, aki még nem, azt szeretném lenyűgözni. A recept anyukámé, minden egyes alkalommal, amikor nekiállok (kizárólag jeles ünnepek alkalmából) szinte folyamatos telefonos kapcsolatban állunk egymással... Szóval akinek kérdése van hívjon nyugodtan, de ne 23- án, mert akkor készítem én is, úgyhogy biztos foglalt leszek.... :) 

Ünnepi, extra könnyű, töltött káposzta

1,5 kg savanyú káposzta

1,5 kg darált sertés lapocka

1,5 kg oldalas (kb. én két csíkot szoktam kérni)

2-3 dl paradicsomlé

1 nagy fej hagyma

só, szemes bors (15- 20 szem), ételízesítő, 2-3 babérlevél

Hozzávalók a gombóchoz (a darál hús mellé):

3-4 ek pirospaprika

1-2 tk só

őrölt bors

2-3 tk ételízesítő

1 fej hagyma apróra vágva vagy reszelve

4-5 gerezd zúzott fokhagyma

1 jókora tojás

1 jókora marok rizs (sima, nem előfőzött)

Rántáshoz:

2 ek rizsliszt

kevés napraforgó olaj 

2 tk pirospaprika

Ez az adag jókora, kb húsz embert tudok vele jóllakatni! Óriás lábassal készüljön, aki ezekkel az arányokkal szeretné elkészíteni. Ha ilyen nincs kéznél, akkor érdemes felezni, vagy harmadolni az adagot.

Fontos, hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk. Ezen áll vagy bukik a siker! Szóval a káposzta vásárlásánál ne szégyelljünk kóstolni. Ha nagyon sósnak találjuk a káposztát, akkor ne vegyük meg, mert a mesterséges tartósítószerek ízét próbálják a túlsózással leplezni!

A káposztát lecsepegtetjük, átmossuk, és kinyomkodjuk. A levét félre tesszük. Ezzel tudjuk majd az ételünk savanykásságát szabályozni. Óvatosan mossuk át, ha szükséges- tehát túl savanyú- nem kell, hogy elveszítse jellegzetes savanykásságát. Az igazi savanyú káposztának mindenképpen érdemes tompítani az ízén, de sajnos ilyet manapság nem lehet kapni...

Felét beletesszük egy lábasba, rákarikázzuk a jókora hagymát. Elosztjuk rajta a megtisztított, csontok mentén feldarabolt oldalast. Ízesítjük sóval, szemes borssal, ételízesítővel, babérlevéllel, vízzel felöntjük, hogy ellepje. Fedő alatt főzzük, forrástól számított negyed- fél órán át, majd rátesszük a tölteléket.

Töltött káposzta 1.jpg

Szerintem ez a leglényegesebb pont: a töltelék. Imádom, sőt, mindenki ezt imádja a legjobban, így érdemes különös gonddal elkészíteni.

Egy jókora tálban a húshoz adjuk az ízesítőket: hagymát apróra kockázva vagy reszelve, a fokhagymát zúzva, sót, borsot, pirospaprikát, 1 jókora marok rizst és 1 tojást. Kézzel (szigorúan) összegyúrjuk és kis golflabdányi gombócokat formázunk belőlük. Ne legyenek túl nagyok, mert így mutatósabb a tányéron, és így hamarabb át is fő a hús. Rápakoljuk őket az oldalasra, majd befedjük a maradék káposztával. A tetejére ráöntjük a paradicsomlevet, lefedjük és visszatesszük főni. Valószínűleg eresztett elég levet, de ha nem, akkor érdemes egy kis vízzel utána pótolni.    

Töltött káposzta 2.jpg

Meglepően gyorsan megfő. A gombócot 40 perc elteltével mindenképpen ellenőrizzük... 

Töltött káposzta 5.jpg

Ha megfőtt a hús elkészítjük a rántást: kevés olajon 2 ek riszlisztet pirítunk, majd kevés hideg vízzel felöntjük és csomómentesre keverjük. Keverünk bele 2 kk pirospaprikát és ezt hozzáadjuk a káposztához. Trükkösen emelgetni kell a káposztát, hogy eljusson a rántás az étel minden részébe. Egy rottyanás után elzárom, majd másnap felmelegítve tálalom. 

Ugye milyen egyszerű?!?!

Jó étvágyat hozzá!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: paradicsom káposzta rizs főétel gluténmentes darálthús savanyúság extra alacsony szénhidráttartalmú

A bejegyzés trackback címe:

https://dietablog.blog.hu/api/trackback/id/tr793475717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása