Az alábbi étel az egyik kedvenc vasárnapi ebédem. Vendégvárónak is finom, bár kicsit pepecs. De amennyi bókot be lehet vele seperni!!!! És ez mindig kárpótol! Nem utolsó sorban másnaposan is finom, tehát jókora adagot lehet belőle készíteni. A legnehezebb, hogy a család elől eldugdossam a maradékot, mert különben jártukban- keltükben elfogy!
Nevezhetjük rántott húsnak, mert ahogy az ember eszi, úgy tényleg olyan... de mégsem. Ja, és nincs olajszag vagy olajpazarlás, sőt az olajas flakon még csak elő sem kerül! Nem éppen a klasszikus értelemben vett diétás étel. De kérdem én: melyik magyar ember ne kívánná meg néha a rántott húst. És ha már rántott hús, akkor inkább ez!!
Sütőben sült, sajtos tejszínes "rántott hús"
3 darab csirkemell szeletelve
kevés rizsliszt (természetesen eredetileg búzaliszttel készül, de itt tényleg abszolút mindegy a liszt, választhatunk éppen kukoricát vagy szóját is, ha az van otthon)
2 darab tojás
15 deka reszelt sajt (nálam trappista)
3 dl tejszín
kevés víz
só, bors
Első lépésként lereszelem a sajtot, majd felkészülök lelkileg a "panírozásra". Nem tartozik a kedvenc konyhatechnológiai műveleteim közé.
Kikészítek három tányért. Az elsőbe kerül a rizsliszt, a másodikba a két tojás némi vízzel, kevés só és bors, a harmadikba pedig a reszelt sajt.
A húst felszeletelem, és ha nem voltam túl ügyes és nem lettek egyenletesek a szeletek, akkor húskloffolóval igazítok rajtuk (két folpakk között, mert mosogatni nem szeretek). Sózom, borsozom. Majd jön a panírozás: liszt, tojás, reszelt sajt... minden szeletnél.... Az elkészült szeleteket egy tepsibe fektetem. (Ha nincs elég nagy tepsink, akkor érdemes kettőbe tenni, mert a husik nem lehetnek fedésben). Nem teszek alá sem olajat, sem vizet. Ha megtelt a tepsi, akkor ráborítom a tejszínt, és betolom a 200 fokra előmelegített sütőbe. Alsó felső sütésen körülbelül 40 perc alatt szép pirosra sütöm a tetejét. Ezúttal krumplipüré galuskákkal ettük, de kukoricás rizzsel vagy puliszkával is isteni!
Jó étvágyat hozzá!