Sokan nem is gondolnák, hogy mi mindenben lehet glutén. Jó, jó, az már kiderült, hogy a EU-s zöld alma héján lévő bevonat nem tartalmaz glutént, de ugyanakkor a világ többi részéről származóval vigyázni kell. Na, de kérdem én: miért vennénk zöld almát, amikor a magyar pirosalma sokkal finomabb? És magyar! Ja, és miért kell egy joghurtba glutént tartalmazó adalékanyagot tenni???
Azok az élelmiszerek, amik rendszerint glutént tartalmaznak, vagy legalábbis érdemes átolvasni a csomagolást nagyon alaposan:
ételízesítők (csinálj sajátot!!)
leveskockák
húspácok (csinálj sajátot- post nemsokára)
joghurt alapú desszertek (például a Norbiféle cukormentes vaníliás és csokis "joghurt desszert")
csipszek
ízesített magvak (például mandula és mogyoró)
készkaják 99,9%-a (porlevesek: brrrrrr)
kínai kaja (a szója szósz miatt tuti- sajnos)
És az E számok! Itt légy okos! Szerintem mindegyiket kerülni kéne, de hát ez ma már megoldhatatlan.
E 1400- E 1450- ig stabilizálók, sűrítők- lehetnek glutén tartalmúak, tehát inkább kerüljük őket.
Gluténmentes adalékanyagok, E számok:
nátrium- glutamát (E 622)
tartósítószerek (E 211)
térfogatnövelő szerek (E 953)
zselésítők (E 406)
antioxidánsok (E 306- 309- ig)
csomósodást gátló anyagok (E 460)
emulgáló szerek (pl E 322)
édesítőszerek (állítólag valamennyi édesítőszer gluténmentes- de azért ezekkel egyéb feltételezett egészségkárosító hatásuk miatt legyünk óvatosak!)
élelmiszer színezékek (akkor is ha búzából készülnek, mert nagyon alacsony a gluténtartalmuk)
fényező anyagok
habképzők, hajtógázok
Egy ideális világban nem lennének adalékanyagok, én vágnám a csirkét, kacsát, amit megeszünk. Na, azért, ha jobban belegondolok mégis jó helyen vagyok itt, ahol vagyok! :)
Forrás: www.elelmiszerallergia.hu