Az alábbi süteménytésztát alapként szinte bármire fel lehet használni. Remek mindenféle idénygyümölccsel, túróval, kakaósan, vagy egyszerűen csak egy kis lekvárral. Az anyukám gyerekkorában nevezte el mászós bújós piskótának. A név azóta is rajta maradt. :)
Fűszeres körtés pite
Alap kevert tészta
150 gramm rizsliszt
100 gramm mandulaliszt
100 gramm nyírfacukor
1 csomag sütőpor
1,5- 2 dl tejföl
2 tojás
150 gramm puha margarin
1 csipet só
1 vaníliarúd kikapargatott belseje (vagy vanília kivonat, esetleg aroma)
Fűszeres körtés változathoz
kb fél kiló körte- az én esetemben 4 zöld színű, gyönyörű óriáskörte
1 kk fahéj
kb. 2 kk gyömbér
Tessék lássék módon kihabosítjuk a margarint a nyírfacukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, a sót és a vaníliát. Nem kell feltétlenül géppel dolgozni, a kézi habverő is tökéletes. Kinek mi egyszerűbb! Nekem általában egyszerűbb a tálas mixerbe beledobálni az alapanyagokat egymás után.
A liszteket összekeverjük a sütőporral, és a tejföllel felváltva hozzáadjuk a tojásos alaphoz. Egy kicsit ebből, egy kicsit abból. A tejföl mennyisége nagyban függ a liszt minőségétől. Az a cél, hogy egy nem túl folyós tésztát kapjunk, de azért lehessen teríteni a tepsiben.
Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit- én egy 22 x 32- es tepsit szoktam erre a célra felhasználni, és beleöntjük az elkészült tésztát. Ezután jöhet az idénynek megfelelő gyümölcs, vagy éppen túró, esetleg lekvár, vagy aszalt gyümölcs.
Aki szereti a kakaós sütiket, az nyugodtan kicserélhet egy- két evőkanál rizslisztet kakaóra. Természetesen a kakaó minőségén sok múlik! Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy ismerősünk belga kakaóporral lepett meg a születésnapomra, így én maximum egy evőkanállal tennék a tésztába.
Nekem most körtém volt, így ahhoz találtam ki a megfelelő fűszerezést. És nem azért mert én csináltam, de ez olyan volt! De olyan!!!
Még mielőtt a tésztát elkészítettem meghámoztam a körtét, és felkockáztam, kb. 2x 2-es kockákra. Rádobáltam a fűszereket és összekevertem. Megkóstoltam és kicsit meg is ijedtem, mert nyersen meglehetősen csípős volt a gyömbértől. Én nem édesítettem a gyümölcsöt ezúttal, de érdemes a gyümölcsöt mindig előkóstolni. Ha megfelel az ízlésünknek, akkor felesleges cukrozni, édesíteni. Utólag még lehet édesíteni, ha valaki szeretné, de az édességből elvenni már nem könnyű.
Amikor a tésztával elkészültem csak egyenletesen ráterítettem a körte kockákat. Úgy, hogy egymás tetejére nem kerültek. Nem nyomkodtam le, csak betettem a sütőbe: 180 fokon, alsó felső sütési fokozaton kb 35 perc alatt készre sül. Akkor jó, amikor szép barnára sül a teteje. Érdekes módon ez a tészta nem esik össze, nem lesz szalonnás.
Ha emberfeletti erőfeszítéssel megálljuk, hogy ne zabáljuk fel egyszerre az egészet, illetve sikerül a család elől eldugni, akkor reggelire is isteni! Hűtőben tárolva még négy nap után is! Hihetetlen!
Jó étvágyat hozzá!