2011.08.09.
11:49

Írta: Nérofo

Húsos palacsinta és Összesütött tészta- avagy egy paprikás két élete

Elhatároztam, hogy mostantól kezdve spórolni fogok. Ha a frank így folytatja, akkor mondjuk nem lesz miből. De én nem szeretnék borúlátó lenni, van elég pesszimista ebben az országban nélkülem is. Sajnos ez már az olyan megrögzött optimistáknak is nehéz, mint amilyen én vagyok! 

Az alábbi két fogást rendszeresen készítem, a család nagyon szereti. Kevés vele a macera, gyorsan elkészíthető és kiadós. Pénzt is, időt is spórolok vele!

A hétvégén nagyon nagy szükségem volt olyan fogásokra, amiket csak összedobok, és már folyhat is tovább az élet. Ez általában jellemző a hétvégéimre! :) Valamiért ha a férjem itthon van, minden olyan gyorsan történik, nem is értem hova tűnik az idő. 

A szósz

0,5 kg darált hús (pulyka,  sertés lapocka, amelyik tetszik)

1 közepes doboz gomba

friss petrezselyem a kertből

1 közepes fej hagyma

olivaolaj

pirospaprika

fokhagyma

só, bors, ételízesítő

tejföl (vagy az én esetemben joghurt)

1 ek rizsliszt

Lényegében egy paprikást készítünk darálthússal és gombával. Mindenkinek megvan a tuti pörköltfőzési technikája. Az enyémnél valószínűleg sokkal autentikusabb, és magyarosabb. :) Az enyém gyors, egyszerű és diétás. 

A hagymát nagyon kevés olivaolajon megpárolom, rádobom a húst és megpirítom. Ekkor még nem teszem rá a pirospaprikát, mert a húst nem párolni szeretném, hanem nagy lángon megpirítani, ami közben a fűszerpaprika biztos, hogy kesernyésre égne. Miután megpirítottam a húst hozzáadom a fűszereket: sót, borsot, ételízesítőt, kevés vizet, és letakarva elkezdem párolni.  Hozzáadom a megpucolt és felcsíkozott gombát, majd fedő alatt készre párolom. A felhasznált hús függvénye, hogy ez mennyi ideig tart. Körülbelül fél óra alatt megvan, érdemes kóstolni. Utolsó lépésként ízesítem a zúzott fokhagymával, a felaprított friss petrezselyemmel és behabarom.

A habaráshoz 2 dl sűrűbb joghurtot vagy tejfölt csomómentesre keverek 1 ek rizsliszttel. Felöntöm a sűrítendő étel forró levével, majd így adom a habarást az ételhez (így nem csomósodik, vagy csapódik ki). Egy kifejezetten hosszú levű, de tartalmas szószt szeretnék kapni. Ha nem elég "leves", akkor pótoljunk hozzá még vizet!

Rendszerint ezt a szószt előző nap készítem, és másnap attól függően folytatom, hogy éppen mihez van a családnak kedve. 

Húsos palacsinta

Ha Emma lányom palacsintát enne, akkor összedobok egy kisebb adagra való palacsintatésztát. Nem nagy kaland: szénsavas ásványvíz, rizsliszt, nyírfacukor, egy tojás, pici só és kész. Már lehet is sütni. 

A kész palacsintákat megtöltöm a raguval. Egy átlagos méretű palacsintába két evőkanál szószt teszek. Batyut hajtogatok belőlük, szépen egymás mellé rendezve tűzálló tálba teszem, majd meglocsolom őket a szafttal. Nyammmm! 

Sajtot reszelek a tetejére és már mehet is a sütőbe. Felső sütéssel, grill fokozaton 220 fokon percek alatt megpirul a sajt. Több nem is kell neki. Amikor tálalom friss tejföllel, vagy joghurttal meglocsolom egy picit. Nagyon szeretem, ahogy a forró és a hideg keverednek egymással, valahogy ez még hozzátesz az étel ízéhez. 

 

Összesütött tészta

Nagy köonyhaművészkedésem egyik első produktuma! Ezáltal az egyik kedvenc ételem. 

A roppanósra kifőtt tésztát (főzési idő vége előtt két perccel leszűröm a tésztát) összekeverem jó sok szósszal, egy kevés reszelt sajttal, és egy jó nagy adag oregánóval. Majd a tetejét is jó alaposan megszórom reszelt sajttal. Már mehet is a sütőbe. Addig sütöm, amíg a sajt megpirul a tetején. 180 fokon, alsó felső sütéssel ez körülbelül húsz percig tart. Szeletelem és tálalom. A párom majonézzel szereti. Szerintem úgy tökéletes, ahogy van!  

Ezúttal egy gluténmentes és egy normál változat is készült. Szerintem nem lehet megmondani melyik melyik. :) Jó étvágyat hozzá!

 

Szólj hozzá!

Címkék: gomba sajt tészta főétel gluténmentes darálthús

A bejegyzés trackback címe:

https://dietablog.blog.hu/api/trackback/id/tr53136565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása