2011.08.03.
15:03

Írta: Nérofo

Gluténmentes kovászos uborka- a sváb módszer

Jön hétvégén a jó idő és a napsütés. Állítólag utoljára a nyáron?! Én azért reménykedem benne, hogy a meteorológusok (megint) mellé számoltak és gyönyörű augusztusunk lesz. Már csak azért is remélem, mert sem a szőlőnek, sem az egyéb gyümölcsfáknak nem tesz jót a sok csapadék ebben a hónapban. Úgy tudom mind a termés minőségét, mind a mennyiségét befolyásolja negatív irányba.

Azért a biztonság kedvéért én megragadom az alkalmat és készítek egy jó adag kovászos uborkát a hétvégén. Két félét szoktam készíteni, attól függően, hogy éppen kinek akarok a kedvében járni. Az én kedvencem gluténmentes kenyérrel készül. Ezt nevezném a hagyományos módszernek.  A párom kedvence a sváb módszerrel készült kovászos uborka. Ez egy picit savanykásabb, az uborka valamiért sokkal tovább marad ropogós, és a leve is sokkal tisztább, finomabb. Összességében sokkal tovább eltartható, ajánlom ezt is kipróbálásra mindenkinek.

Kovászos uborka- a sváb módszer

Kb. 1 kg uborka

4 szem közepes méretű régi krumpli

2 csomag kapor

víz

literenként 1 ek só

Első lépésként felforralok annyi vizet, amennyi várhatóan kelleni fog. A képen látható mennyiséghez elegendő egy liter víz, ezt félrerakom hülni és dobok bele egy evőkanál sót.

Az üveget nagyon alaposan elmosom. A legaljára jön az első csokor kapor, szép karikára hajtogatva. A kaporra jön egy sor megpucolt, felkarikázott krumpli, majd a bevagdosott uborka. Az uborka előkészítése nagyon fontos. Rengeteg váltás vízben mosom, körömkefével lesikálom, egyszóval nagyon alaposan tisztítom meg. Levágom a tetejét és az alját is, majd mindkét oldalról bevágom egymásra merőlegesen. De vigyázat, nem szabad teljesen átvágni az uborkát, mert akkor szétesik, a végétől kb egy centivel meg kell állni.

Az uborkára jön egy újabb réteg krumpli, majd egy újabb csokor kapor. Ha langyosra hűlt a víz, akkor felöntöm vele úgy, hogy a kaprot is ellepje, majd egy kistányérral lefedem. Ezek után már csak ki kell rakni a napra és várakozni. És persze imádkozni, hogy valóban süssön a nap. Három- négy nap alatt készül el.

 

 Jó étvágyat hozzá!

 

Szólj hozzá!

Címkék: vega uborka sváb gluténmentes kapor savanyúság kovászosuborka extra alacsony szénhidráttartalmú

A bejegyzés trackback címe:

https://dietablog.blog.hu/api/trackback/id/tr393122934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása