2011.07.26.
14:55

Írta: Nérofo

Muszaka- diétásan, lisztérzékenyeknek is

Barátosném a második babáját várja. Derült égből villámcsapásként érte, hogy nem jó a cukra. Sokkoló is, amikor közlik a "jó" hírt. Amikor meg rájössz, mennyire nem tudod, mi az amit ehetsz és mi az amit nem... vidám! 

Szóval álljon itt az egyik első recept, amit magamnak variáltam át anno. Az eredeti muszakában úgy tudom krumpli is van, hát az ebből kimarad! Remélem segít! 

Muszaka- diétásan, lisztérzékenyeknek is

4 nagyobb padlizsán

50 dkg darálthús (pulyka comb, vagy sertés lapocka)

leveskocka, vagy ételízesítő

2 dl sűrűbb joghurt

0,5 l paradicsomlé vagy passata

1 fej hagyma

3 gerezd fokhagyma (minimum!)

15 dkg kemény sajt

só, bors

1-1 tk oregano, görög fűszerkeverék (ha teszek bele, akkor én gyros fűszerkeveréket szoktam- de bevallom nem vagyok az előre elkészített keverékek híve, úgyhogy ez rendszerint kimarad)

1 kk fahéj

A megpucolt padlizsánt felszeletelem kb. ujjnyi vastag karikákra, besózom és állni hagyom fél órát. Majd átpakolom sütőrácsra és megsütöm. Amikor már összeesett és megbarnult, akkor biztos jó.

A hagymát felkockázom, megpirítom egy kevés olivaolajon. Rádobom a darálthúst és nagy lángon átpirítom azt is. Hozzáteszem a sót, a borsot, a zúzott fokhagymát és az egyéb fűszereket is. Fedő alatt megpárolom. A darálthús gyorsan megvan.

Magasabb falú tepsiben elkezdem rétegezni: egy sor padlizsán, egy sor hús, egészen addig, amíg el nem fogynak az alapanyagok. 

1 dl húslevest készítek a leveskockából, vagy ételízesítővel és azt összekeverem a paradicsomlével. Ezzel locsolom meg a tepsibe rétegezett alapanyagokat, végül megkenem a joghurttal. A padlizsán méretén nagyon sok múlik. A szószok mennyisége óriás padlizsánokhoz és nagy tálhoz van belőve. Nem kell feltétlenül felhasználni mindet, ha ki akar folyni a tálból! Végső lépésként megszórom reszelt sajttal a tetejét, és már mehet is 40 percre a sütőbe. Én 180 fokra, alsó felső sütésre szoktam állítani. A sütési idő végére gyönyörűen megpirul a sajt a muszaka tetején, kellőképpen szaftos és ropogós lesz egyszerre.  Pasiknak érdemes héjában főtt burgonyával tálalni, amit a sütési idő utolsó 10-15 percére bedobunk a sütőbe. 

Jó étvágyat hozzá!

 

Szólj hozzá!

Címkék: padlizsán főétel gluténmentes darálthús extra alacsony szénhidráttartalmú

A bejegyzés trackback címe:

https://dietablog.blog.hu/api/trackback/id/tr823100946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása