2011.07.17.
15:10

Írta: Nérofo

Ragacsos banánkenyér lisztérzékenyeknek- plusz paleo változattal

 A párom egyik kedvenc sütijét ültettem át a minap lisztérzékenyeknek is emészthető formára. Egyszerűen csak azért, mert közeledett egy zacskó barna rizsliszt lejárati ideje. Mániákus vagyok, tudom, és sok dilim van. Ez az egyik: utálom kidobni az ételt. A legsikeresebb receptjeim egy része is a maradék alapanyagok, vagy közeli lejáratú hűtőtartalom kényszerű felhasználásával született. :) 

A másik dilim, hogy igyekszem magyar terméket választani, magyar gyártótól. Tradícionális eljárással készült, kézműves termékekkel igazán le lehet venni a lábamról. 

Ezt a sütit vendégek is kóstolták, és osztatlan sikert aratott. Annyira pikáns az íze a fűszerektől, hogy nem zavaró a barna rizsliszt mellékíze, mert azért valljuk be, van neki. :)

Ragacsos banánkenyér lisztérzékenyeknek

10 dkg barna rizsliszt

3 db túlérett banán

1 dl olaj

1 kupak citromlé (kb. fél citrom leve lehet, én az Olymposos üveg kupakját használom általában)

4 ek méz

50 gramm barna cukor

2 felvert tojás

6 gramm v. fél csomag sütőpor (már inkább kilós változatban veszem, mert annyit sütök mostanában)

1 tk őrölt gyömbér

frissen reszelt szerecsendió

1 csipet só

Jó ez a recept, mert nem kell hozzá turmixgép, elég a kézimixer is, ergo kevesebbet kell mosogatni is. 

Első körben villával megtöröm a banánokat. Tipikusan olyan recept, amit akkor szoktam elővenni, ha kezdenek barnán punnyadozni a banánok a kamrában. Kivéve persze ha éppen a lejáró liszt miatt kezdek el sütögetni. :) Kifejezetten jó, ha az érettebbeket válogatjuk hozzá. Ezt meglocsoljuk a citromlével, és félretesszük.

Elkeverem a cukrot a mézzel és az olajjal. Ehhez adom hozzá a felvert tojásokat apródonként, majd a sütőporral elkevert lisztet. Jöhet a lényeg, a fűszerek: só, gyömbér és szerecsendió. Annyira jó az illatuk így együtt, hogy a nyers tésztát is meg tudnám enni. 

Hozzáadjuk a banánokat, és már mehet is a sütőpapírral bélelt formába. Én a gyümölcskenyeres formában szoktam sütni, így szép hosszú téglalapot kapok. Előmelegített sütőben 180 fokon egy óra, egy óra tíz perc alatt megsül. Tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy valóban elkészült e. 

Paleo változat

Na, de mi van akkor, ha az ember lányának maradt még barna rizslisztje, a kísérletezőkedve pedig csak nem enyhül??? Hát süt még egy banánkenyeret, ezúttal cukor és méz nélkül. Éljen a paleo!!!

A cukor helyettesítésére ebben az esetben mindenképpen a nyírfacukor a legjobb. Végre egy olyan recept, aminél nem probléma, hogy ez az alapanyag meglehetősen ragacsossá teszi a végeredményt! A méz helyett pedig hirtelen felindulásból lekvárt használtam. Mint kiderült, nem tettem rosszul. 3 ek nyírfacukrot és két evőkanál sárgabarack lekvárt tettem a sütibe, minden mást változatlanul hagytam. Finom lett. Ajánlom mindenkinek szeretettel kipróbálásra!

 

 Jó étvágyat hozzá!

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: banán desszert gluténmentes lekvár

A bejegyzés trackback címe:

https://dietablog.blog.hu/api/trackback/id/tr883074485

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása