2011.04.27.
14:50

Írta: Nérofo

Epres somlói????!!!!!!

Ez a hétvége számomra a főzőcskézésről szólt. Gondolom minden háziasszony így van ezzel, de az biztos, hogy nem mindenkit tett ez annyira boldoggá, mint engem. Egyre jobban szeretek a konyhában tevékenykedni! A férjem élvezi, hogy állandóan főzök, véleménye szerint mindig valami jó sül ki a dologból. Mostanában a desszertekre vagyok igazán rákattanva, ezeket a recepteket bújom, és folyamatosan alkotok. Mivel a család  többi tagja nem lisztérzékeny, és én sem szeretnék egy tonnásra hízni, ezért általában nem is gluténmentes desszertek kerülnek ki a kezeim közül. Mivel másik blogom nincs, viszont az ismerősök követelik a recepteket, ezért hamarosan megjelenik majd itt néhány nem gm recept is.... de a címben majd persze egyértelműen jelzem az étel típusát.

Ezen a hétvégén, az ünnepre való tekintettel, meg akartam lepni magam egy gyümölcstortával. Úgy döntöttem, hogy félre a jól bevált receptekkel: kísérletezni fogok! A végeredmény gyümölcstortának katasztrófa, de epres somlóinak tökéletes lett. A nevet nem én találtam ki. A párom, miközben a harmadik adagot fogyasztotta éppen, felkiáltott: tudom már mi ez, a somlói csak eperrel!!!  Senki se számítson csokis desszertre. Ez az étel az eperről, a mogyoróról és a vaníliáról szól. Méghozzá olyan intenzíven és aromásan, ahogy szándékosan biztosan nem sikerült volna megalkotnom. A párom nagyondrága nagybátyja kérte a receptet, ezért most közlöm. Szerintem más is kérte volna, ha marad.... :) hmmm... összefut a nyál a számban, ha rágondolok. :) 

 

Eperre lefordított somlói

Hozzávalók a tésztához

125 gramm őrölt mogyoró

50 gramm kukoricaliszt

50 gramm barna riszliszt

25 gramm szójaliszt

1 csomag sütőport

2,5 dl növényi tej (esetemben rizstej)

1 dl olaj

2 tojás

2,5 ek folyékony édesítőszer

egy kupaknyi rumaroma (ez talán egy kávés kanálnyinak felelhet meg)

Hozzávalók a vaníliakrémhez

1 csomag vaníliás pudingpor

0,5 liter növényi tej

3 ek poros édesítő (glukonon az én esetemben)

250 dkg mascarpone 

Hozzávalók a "szószhoz"

1 csomag piros tortazselé

3 ek édesítőszer

250 dkg feldarabolt eper (kettőbe, háromba vágva)

A tészta elkészítése:

Egy jókora tálban összekeverjük a liszteket, a mogyorót és a sütőport. A lisztek aránya véleményem szerint szabadon változtatható. A lényeg, hogy a mogyoró- liszt arányt megőrizzük. Egy másik tálban elkeverjük a tejet, az olajat, a tojást, a rumot vagy rumaromát és az édesítőszert. Majd a folyékony hozzávalókat hozzáadjuk a szilárd halmazállapotú hozzávalókhoz. Nem kell robotgép, a tojásokat sem kell felverni, nincs szükség habosításra! Csak fogjunk egy kézi habverőt és azzal kutyuljuk össze az egészet. Majd a guszti, és máris nagyon finom keverék mehet egy 26 centi átmérőjű tortaformába és a 180 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percre. 20 perc után ellenőrizzük tűpróbával. Ha már nem ragad a tészta a hústűre, hurkapálcikára, fogpiszkálóra, akkor a tésztával kész is vagyunk. Rácson hagyjuk kihűlni.

A krém elkészítése: 

A krémhez a pudingport fél liter tejjel és három evőkanál édesítőszerrel a szokásos, csomagoláson megadott instrukciók alapján elkészítjük. Ha kész, akkor frissentartó fóliával lefedjük, hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk kihűlni. Ha olyan türelmetlenek vagyunk, mint a szerző, akkor lehet segíteni neki kézi mixerrel- úgyis nemsokára kelleni fog. Ha már hideg, de minimum langyos, akkor mehet bele a mascarpone, amivel jó öt percig keverjük. Isteni habos lesz! 

Összeállítás:

A kihűlt tésztát nagyobb darabokra tépkedjük és egy dekoratív tálat kibélelünk vele. Én egy 20 centi átmérőjű jénait használtam. Erre jön a vaníliakrém fele. Párat keverünk rajta, de FIGYELEM: nem az a cél, hogy pépesítsük. Mindössze azt szeretnénk, hogy a tésztát nagyjából átforgassuk a vaníliás masszában. A feldarabolt eper egyharmadát szórjuk a masszára. Itt még el tudom képzelni, hogy legközelebb adok hozzá némi durvára aprított mogyorót is. 
Elkészítjük a tortazselét a csomagoláson megadottak szerint: 2,5 dl vízzel, vagy víz- gyümölcslé keverékével. Én vízzel készítettem, amelyhez hozzáadtam egy kisebb citrom felének kifacsart levét és az édesítőszert. Bátran lehet kóstolni, fontos, hogy a zselének jó íze legyen! Ha elkészült és langyosra hűlt, akkor az egyharmadát csorgassuk az eperre egy kanállal.

Ezután következik a maradék krém, amelyre jön a maradék eper, és az elkészített tortazselé 2/3 része, amelyet szintén pongyolán, kanállal csorgatunk a desszertünk tetejére. Nem az a cél, hogy szépen befedjük, ahogy egy gyümölcstortát szokás. Hűtőszekrényben egy éjszakát pihentetjük. Felvert tejszínnel tálaljuk. Isteni! Próbáljátok ki. 

 

  

 

Szólj hozzá!

Címkék: mascarpone eper desszert gluténmentes

A bejegyzés trackback címe:

https://dietablog.blog.hu/api/trackback/id/tr672859347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása