2009.09.30.
10:39

Írta: Nérofo

Minden kezdet nehéz...

Szóval...

Azért gyűltünk mi most itt össze, hogy megünnepeljük egy új blog létrejöttét az interneten. Sok szerencsét és boldogságot kívánunk neki eljövendő életéhez!

Életéhez, melynek célja, hogy segítsen másoknak- és persze, hogy szellemi kihívást is hozzon egy otthon babázó kismama gügyögéssel, koszos pelussal, babaénekekkel teli életébe. 

És hogy jött ez az egész? Lisztérzékeny vagyok, aztán terhességi diabéteszem lett. Hiába kerestem pánikszerűen az interneten segítséget, nem találtam. Kértem segítséget egy népszerű egészségmegőrzéssel foglalkozó oldalon terhességem 26. hetében. Kislányom 12 hetes volt, amikor kaptam egy sablon email-t, hogy válaszoljam meg még az alábbi kérdéseket, akkor fognak tudni segíteni.... csak 25 hetet késtek a dologgal....

Bennem munkálkodik a segíteni akarás. Ha valamiben tudok, nagyon szívesen segítek. Nem 25 hét késéssel!

3 komment

Címkék: gluténmentes

A bejegyzés trackback címe:

https://dietablog.blog.hu/api/trackback/id/tr881417623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanganyika 2009.10.02. 20:01:57

Sziasztok!!!
Az én kérdésem a lisztallergiával kapcsolatos.Az arcműtétem után küldtek allergiavizsgálatra,ahol többek között erre a dologra is érzékenyen reagáltam,de a doki nem mondott semmit evvel kapcsolatban.Kaptam orrsprayt,gyógyszert a fű és porallergiára,de erre semmit.Érdekelne mi ez pontosan?Merthogy én azóta is eszem mindent...Köszi!

dietetikus 2009.10.03. 12:22:47

Szia Tanganyika!
A pontos diagnózis nagyon fontos. Hiszen a cöliákia velünkszületett, életre szóló betegség. Éppen ezért vigyázni kell, nehogy olyasvalakinek írjunk elő diétát, aki nem is beteg.

Írok egy kis irodalmat is:
Az elmúlt években a cöliákia felismerését nagymértékben megkönnyítette, hogy egyetlen vérmintából is ki lehet mutatni a betegségre jellemző autoantitesteket. Orvosi értesítőkön, zárójelentéseken az EMA, újabban a TTG rövidítésekkel találkozunk. Az EMA az endomíziális antitest, a TTG pedig a tissue-transglutaminase rövidítése.
Az EMA kimutatása bonyolult, nagy szakértelmet kíván, csak néhány centrumban (I. sz. Gyermekklinika, Heim Pál és Madarász Utcai Gyermekkórház) végzik.
TTG-meghatározást a nagyobb gasztroenterológiai szakrendeléseken végeznek, így a cöliákia igazolására nem kell már a nagy centrumokat felkeresni. Akinél cöliákiát igazol a vérvizsgálat, annál általában bélbiopsziára is szükség van (mintavétel a vékonybélből), mert ennek segítségével állapítható meg a jellegzetes szövettani kép, azaz a bélbolyhok elsorvadása.
A lisztallergia a cöliákiához hasonlóan allergiás tüneteket (kiütést, hasfájást, hasmenést) okozhat, ha búzalisztből készült ételt eszik a beteg.
Búzaallergia esetében viszont az EMA- vagy a TTG-vizsgálat negatív lesz, így könnyen megkülönböztethető a cöliákiától. A búzaallergia elkülönítése a cöliákiától azért nagyon fontos, mert a búzaallergia kinőhető allergiás kórkép, ráadásul a gyógyulás érdekében nincs is szükség olyan szigorú diétára, a búza kivételével a többi gabonaféleség gond nélkül fogyasztható.

Szerintem először vizsgáltasd ki Magad alaposan, így kizárhatunk sok mindent. Reméljük, hogy nincs lisztérzékenységed!
Ha netán mégis van, akkor szívesen segítek a diétás kezelésében.
Ha van még kérdésed, kérdezz csak! Igyekszünk válaszolni:)
dietetikus

tanganyika 2009.10.03. 17:53:23

Nagyon szépen köszönöm a választ,mindenképpen utánajárok mi ez valójában,és ha kiderül,újra jelentkezem!Mégegyszer köszi!
süti beállítások módosítása